UTRECHT - Een studente geneeskunde van het Universitair Medisch Centrum (UMC) in Utrecht is mogelijk besmet geraakt met HIV nadat zij bij een practicumles met besmet bloed in aanraking is gekomen. Het voorval gebeurde vorige week dinsdag. Testen wezen uit dat het bloed het virus bevatte, bevestigt UMC-woordvoerster L. Minnen maandagavond.

Het meisje maakte volgens Minnen door nog onbekende reden de fout een pipet zonder ballonnetje te gebruiken, waardoor zij bloed in haar mond kreeg. ,,De studenten hebben van tevoren duidelijke instructies gekregen over wat ze moeten doen'', aldus Minnen. Normaliter wordt alleen bloed gebruikt dat is getest op HIV.

,,Maar de voorraad was op. Nu is bloed gebruikt van patiënten die niet op dit soort virussen zijn getest.'' Het was volgens Minnen voor het eerst dat er geen getest bloed meer voorradig was.

Ze benadrukt dat dit nooit had mogen gebeuren en om dit in de toekomst te voorkomen, is het UMC een onderzoek gestart. Het duurt zes maanden voordat de medicijnstudente zeker weet of ze wel of niet is besmet met HIV.

Pipet

Een eerstejaarsstudent die hetzelfde practicum een dag later heeft gedaan als de mogelijk besmette studente vindt het niet verwonderlijk dat er iets is misgegaan.

,,Alle studenten deden die proef met zo'n pipet voor het eerst. We kregen weinig uitgelegd en in de handleiding stonden alleen wat algemene waarschuwingen. Natuurlijk is het een beetje dom om de proef met de mond te doen, maar niet geheel onbegrijpelijk. In zo'n vol lokaal liggen tal van pipetten, soms ook zonder blaasbolletje.''

In dit geval wisten de studenten niet dat ze met praktijkbloed werkten. ,,Vorige week nog moesten we in groepen een proef doen, waarbij bloed van een medestudent werd gebruikt. Daar heb ik toen mijn vraagtekens bij gezet. Je weet toch ook niet of je medestudent iets onder de leden heeft?'', aldus de eerstejaars.