KIEV - De twee presidentskandidaten in Oekraïne zullen de rondetafelgesprekken met buitenlandse bemiddelaars voortzetten na de uitspraak van het hooggerechtshof over de geldigheid van de verkiezingen. Dat heeft de vertrekkende president Leonid Koetsjma woensdag gezegd.

De tot winaar uitgeroepen premier Viktor Janoekovitsj en zijn rivaal, oppositieleider Viktor Joesjtsjenko, ontmoetten elkaar woensdag in het Mariinsky Paleis. Aan het gesprek namen onder anderen ook Koetsjma, de Poolse president Aleksander Kwasniewski en EU-buitenlandcoördinator Javier Solana deel.

De partijen ondertekenden een verklaring over hervormingen van het politieke systeem en wijziging van kieswetten. Ook besloten ze de eenheid van Oekraïne te bewaren. Janoekovitsj had eerder gezegd te streven naar afscheiding van de oostelijke regio's als hij niet tot president wordt benoemd.

'Alleen tweede ronde overdoen'

Joesjtsjenko zei woensdag tegen zijn aanhang op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev dat hij niet wil dat de verkiezingen helemaal worden overgedaan. Hij zal alleen akkoord gaan met een nieuwe tweede ronde van de presidentsverkiezingen.

Koetsjma meldde verder dat Janoekovitsj en Soesjtsjenko waren overeengekomen dat de betogers van de oppositie niet langer regeringsgebouwen zullen blokkeren. Ook zullen beiden maatregelen nemen om schade aan de economie van Oekraïne, die zwaar te lijden heeft van de massale protesten, te beperken.

Ontslagen

Janoekovitsj wilde na afloop van de ontmoeting niets zeggen. Hij was eerder op de dag door het parlement ontslagen als premier, maar accepteert die naar zijn mening "illegale" beslissing niet.

Joesjtsjenko liet na de bespreking echter weten dat het nu getekende akkoord neerkomt op een erkenning van zijn rivaal dat hij als premier moet opstappen.