UTRECHT - Prins Bernhard is woensdagmiddag opgenomen in het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC). Dat liet de Rijksvoorlichtingsdienst woensdagavond weten. Volgens de dienst heeft de prins meer last gekregen van zijn aandoeningen. "Omdat dit niet goed te behandelen was op Paleis Soestdijk is hij overgebracht naar het UMC."

Bernhard zou volgens diverse bronnen woensdagavond overleden zijn. De Rijksvoorlichtingsdienst wil het bericht niet bevestigen. Verschillende tv-zenders melden dat ze binnenkort de uitzending onderbreken.

Bij het ziekenhuis is een reeks van circa zeven auto's met politie-escorte aangekomen, aangenomen wordt met de koninklijke familie.

Maandag liet de RVD weten dat de conditie van de prins geleidelijk achteruit gaat. Bernhard heeft last van kortademigheid door het vocht in zijn borstholte, veroorzaakt door uitzaaiingen van een kwaadaardige tumor. Bovendien heeft hij een tumor in zijn darmen die flinke klachten veroorzaakt.

De afgelopen dagen ontving de prins veel familiebezoek op Paleis Soestdijk. Koningin Beatrix kwam dinsdag langs bij haar vader. Prinses Margriet bracht woensdag voor de derde opeenvolgende dag een bezoek. Ook kroonprins Willem-Alexander bezocht prins Bernhard woensdag.