SITTARD - De Sittardse wijk Stadbroek gaat gebukt onder een rattenplaag. Volgens de gemeente is de oorzaak het vuil dat onbekenden dumpen op braakliggende terreinen in de wijk. De bestrijding van de ratten die daarop af komen, heeft nog niet geholpen. De overlast is groot.

In Stadbroek worden vooroorlogse woningen gesloopt om plaats te maken voor toekomstige nieuwbouw. "Hele straten liggen braak en rioleringen liggen open. Die hebben we nu afgedekt, maar mensen dumpen er massaal vuil en dat trekt ratten aan", zei woensdag een gemeentewoordvoerder.

Duitsers

Niet alleen Limburgers, maar ook Duisters van net over de grens dumpen volgens de voorlichter hun huis- en grofvuil in Stadbroek. Dat is gebleken uit onderzoek naar de herkomst van de rommel.

De honderden ratten die op het terrein rondscharrelen, zijn vooral vervelend voor de nog aanwezige bewoners. "Die mensen kunnen geen deuren of ramen laten openstaan, anders komen de ratten binnen. Het lokvoer dat we hebben neergelegd, laten de ratten links liggen, ze hebben genoeg aan het gedumpte huisvuil", aldus de voorlichter.

Betonblokken

De gemeente gaat nu de straten waarlangs het vuil wordt neergegooid, afsluiten met betonblokken. Ook gaan de woningen versneld tegen de vlakte. "Het enige probleem is dat als we het illegaal gedumpte vuil weghalen, de ratten de weg zullen oversteken en de wijk daar in zullen trekken op zoek naar ander voedsel", voorziet de woordvoerder.