KAAPSTAD - De verdachte van de moord op de Nederlandse studente Marleen Konings heeft woensdag voor het hooggerechtshof in Kaapstad gezegd dat hij onschuldig is. Ferdinandt Mostert had het misdrijf enkele dagen na zijn arrestatie in januari nog bekend, maar stelt nu dat hij de 24-jarige Nederlandse per ongeluk heeft doodgeschoten.

Het levenloze lichaam van de 24-jarige studente werd op 16 januari gevonden in een kloof in de omgeving van Swellendam. Zij werd toen al meer dan twee weken vermist. Naast de moord op Marleen Konings moet de 46-jarige Mostert zich ook verantwoorden voor de moord op Michael John Victor, een voormalige celgenoot. Ook die zaak ontkent hij.

Hert

Volgens eerdere verklaringen van Mostert, die woensdag voor het hof openbaar werden gemaakt, maakten hij en Konings in de kloof een wandeling, toen er plotseling een hert op het pad sprong. Het dier zou een bedreiging hebben gevormd, waarop hij zijn vuurwapen trok. Vervolgens raakte Konings in paniek en schoot hij Konings in het tumult per ongeluk dood.

Aanklachten

Mostert erkende woensdag schuld in zestien van de 23 aanklachten. Daaronder zijn de verkoop van het mobieltje, de camera en walkman van Konings. Ook gebruikte hij na de dood van Konings haar creditcard om hotelovernachtingen af te rekenen, zo gaf hij in de rechtszaal toe. Van de zwaardere aanklachten, zoals de dubbele moord en roof, wilde de verdachte niets weten.