AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) zegt dat het niet helemaal duidelijk is of Mohammed B. een bril droeg tijdens de aanslag op Theo van Gogh. "De waarnemingen van de getuigen zijn verdeeld", aldus het OM in Amsterdam woensdag. "In het merendeel van de getuigenverklaringen wordt de bril in het signalement van B. niet genoemd."

De advocaat van Mohammed B., P. Plasman, zei dinsdagavond in het televisieprogramma Nova dat zijn cliënt brildragend is en die altijd op heeft. De foto van B. die een dag eerder in een uitzending van Opsporing Verzocht werd getoond en waarop B. geen bril draagt, zou volgens Plasman geen goed beeld geven van hoe deze man er uitzag op het moment van de moord.

Justitie blijft erbij dat de getoonde foto een representatief en herkenbaar beeld geeft van de verdachte. Bij de aanhouding van Mohammed B. is wel een bril in beslag genomen.

Honderd tips

Twee dagen na de uitzending van Opsporing Verzocht zijn er volgens justitie al ruim honderd tips binnengekomen. Daarvan geven ongeveer veertig tips aanleiding tot nader onderzoek. Nog steeds komen er telefoontjes binnen, aldus het OM. Het was de eerste keer dat een foto van een verdachte herkenbaar, zonder het gebruikelijke zwarte balkje, in beeld werd gebracht.