JERUZALEM - Door een bomexplosie in een winkelcentrum in de stad Petah Tivka, in de buurt van Tel Aviv, zijn maandag 3 doden en tientallen gewonden gevallen. Volgens medische bronnen zijn de slachtoffers een kind, een jonge vrouw en de aanslagpleger. Door de aanslag vielen verder 27 gewonden die in het ziekenhuis zijn opgenomen.

Een baby is er ernstig aan toe. Het lichaam van de aanslagpleger werd buiten het winkelcentrum gevonden. De aanslag is opgeëist door de terroristische al-Aqsa Brigades.

Zij deden dit met een telefoontje naar het televisiestation van de Hezbollah-beweging in Libanon. De al-Aqsa Brigades zijn voortgekomen uit de Fatah-beweging van de Palestijnse leider Arafat.

Een anonieme hoge Israëlische functionaris liet vlak na de aanslag weten dat Arafat "direct verantwoordelijk is voor de laksheid van zijn veiligheidsdienst. Hij praat over hervormingen, maar doet niets."

De functionaris voegde er aan toe dat als Arafat "niet in staat is om de terroristische aanslagen te voorkomen, hij dan plaats moet maken voor andere, meer daadkrachtige Palestijnen".

Arafat op zijn beurt veroordeelde de aanslag. Via de Palestijnse onderhandelaar Erekat liet hij weten dat hij iedere Israëlische beschuldiging, dat hij verantwoordelijk zou zijn voor de aanslag, van de hand wijst.

/DOSSIERMidden-Oosten