ROTTERDAM - Kantorencomplex Delftse Poort met daarin het hoogste kantoorgebouw van Nationale-Nederlanden in het centrum van Rotterdam is maandagmiddag omstreeks half vijf geëvacueerd. Ongeveer drieduizend personen moesten het complex na een brandmelding verlaten. De brandweer gaf het gebouw omstreeks 18.00 uur vrij. Er raakte niemand gewond.

Er woedde een kleine brand in een vuilcontainer in de technische ruimte op de 23ste etage van de op een na hoogste toren van het complex. Het leek of de gehele etage in brand stond omdat er vrij veel rook en stoom vrijkwam nadat de sprinklerinstallatie in werking was getreden, aldus een woordvoerder van de brandweer.

De hulpdiensten rukten in groten getale uit om snel alle aanwezigen in het gebouw te kunnen evacueren. Ruim een uur na de melding trokken de ambulances zich terug en verminderde ook de brandweer het aantal wagens.

Volgens een woordvoerder van Nationale Nederlanden is er zware waterschade op de 23e en op de twee daaronder liggende verdiepingen in de toren van 125 meter. Het concern verwacht dinsdag de rest van het complex gewoon te kunnen gebruiken. Voor de werknemers van de getroffen verdiepingen wordt vervangende werkruimte geregeld.

Dunne slierten

Mensen die in het complex werken, verklaarden dat ze geen vlammen hebben gezien. Uit het ventilatiesysteem aan de achterzijde van het gebouw kwamen enige tijd dunne slierten rook. Aan de voorkant van het pand werd het voetpad aan het Weena uit voorzorg afgezet omdat glazen ramen in het gebouw door de hitte kapot zouden kunnen springen.

De hoogste toren van het complex van Nationale Nederlanden is meter en telt 39 verdiepingen. Het concern houdt geregeld ontruimingsoefeningen in gedeeltes van het complex. Na de aanslagen in de Verenigde Staten van 11 september 2001 is voor het eerst de evacuatie van alle personeelsleden geoefend.