AMSTERDAM - Het hooggerechtshof in Kaapstad (Zuid-Afrika) begint woensdag het proces tegen de verdachte van de moord op de Nederlandse studente Marleen Konings. De uitspraak in deze zaak zal tot begin volgend jaar op zich laten wachten in verband met het kerstreces van de Zuid-Afrikaanse rechtbanken.

Marleen Konings, die als uitwisselingsstudente in Zuid-Afrika verbleef, verdween spoorloos op 27 december vorig jaar. Twee weken later werd haar lichaam gevonden in een ravijn in de omgeving van Swellendam. Ze was door het hoofd geschoten. De verdachte, Ferdinand Mostert, werd gepakt nadat hij de creditcard van de studente had gebruikt.

Konings

Konings leerde de man kennen in een jeugdherberg, waarna ze afspraken samen naar Kaapstad te rijden. Onderweg vermoordde Mostert haar, en ging er vandoor met haar auto en spullen. Mostert moet zich in totaal voor meer dan vijftig strafbare feiten verantwoorden, waaronder fraude, roof onder verzwarende omstandigheden, diefstal en illegaal vuurwapenbezit.

Hij wordt ook beschuldigd van de moord op Michael John Victor in 1997. Victor en Mostert kenden elkaar uit de Zonderwater gevangenis bij Pretoria. De moord op Victor bleef lang onopgelost, maar tijdens het onderzoek naar de moord op Marleen Konings kwam Mostert in beeld. Victor werd in april 1997 eveneens in het hoofd geschoten.