DEN HAAG - Minister Peijs (Verkeer) gaat strengere eisen stellen aan de concessie die de NS het recht geeft tot 2015 van het spoornet gebruik te maken. Zo moet de service in de provincie op peil blijven, mag de kortingskaart voor senioren niet verdwijnen en wordt het bedrijf eerder afgerekend op veiligheid en beschikbaarheid van zitplaatsen.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Verkeer en Waterstaat zal de bewindsvrouwe waarschijnlijk nog woensdag de Tweede Kamer inlichten over haar voornemens.

Het strengere eisenpakket is het gevolg van zware druk uit de Kamer. In oktober dwong de Kamer Peijs en haar staatssecretaris Schultz van Haegen opnieuw te gaan onderhandelen met de NS en spoorbeheerder ProRail over de langlopende vervoer- en beheerconcessies. Peijs wilde aanvankelijk niet verder gaan dan een zware evaluatie in 2006, omdat anders de sector "hartstikke gek" zou worden.

In het nieuwe pakket komt Peijs grotendeels tegemoet aan de wensen van de Kamer. Stations mogen niet zonder toestemming worden uitgekleed of weggesaneerd en regionale vervoerders moeten ruim baan krijgen. Verder moet de NS alle treinen uiterlijk in 2030 geschikt hebben gemaakt voor gehandicapten.

Peijs weigert echter de NS voor te schrijven met hoeveel treinen zij op een traject moet rijden. Ook wil zij op dit moment niets wijzigen aan de tariefeisen.