HILVERSUM - De foto die het televisieprogramma Opsporing Verzocht maandagavond van Mohammed B. heeft getoond, geeft geen goed beeld van hoe deze man er op het moment van de moord op Theo van Gogh uitzag. Als het Openbaar Ministerie (OM) getuigen wil spreken die iets kunnen verklaren over hem, moeten ze op de televisie wel kunnen zien hoe hij er toen heeft uitgezien.

Dat was niet het geval, concludeerde de advocaat van Mohammed B., P. Plasman, dinsdagavond in het televisieprogramma Nova. ,,Mijn cliënt is brildragend en heeft die altijd op'', stelde Plasman vast. Ook zou B. een muts hebben gedragen tijdens het plegen van het fatale misdrijf tegen Van Gogh. Op de foto die op televisie werd getoond, droeg B. geen bril en ook geen muts.

Kort geding

De raadsman probeerde maandag nog tevergeefs in een kort geding bij de rechtbank in Amsterdam te voorkomen, dat zijn cliënt herkenbaar in beeld werd gebracht. De rechter gaf geen gehoor aan het verzoek. Een motivering van de beslissing is nog niet gegeven.

Justitie wil met de vertoning van de recente foto van Mohammed B. maandagavond antwoord krijgen op drie vragen. Justitie hoopt meer duidelijkheid te krijgen over de vraag hoe de verdachte op de dag van de moord van zijn woning in Amsterdam-West naar Oost is gegaan.

Ook wil het onderzoeksteam weten met wie hij onderweg of op de plaats van de moord contact heeft gehad en of hij de route die Van Gogh van zijn huis naar werk aflegde, van tevoren in kaart heeft gebracht.

Nut

Nu het juiste beeld van B. niet is verspreid, kun je extra vraagtekens bij het nut van de publicatie van de foto zetten, meent Plasman. Volgens hem had het OM zijn cliënt met bril en muts in beeld moeten brengen, om het door justitie gewenste resultaat te krijgen.