AMSTERDAM - De emancipatie van moslimvrouwen in Nederland wordt beperkt door de cultuur en etnische gemeenschap waartoe moslimvrouwen behoren. Maar ook in de samenleving ondervinden moslimvrouwen allerlei hindernissen bij hun emancipatie. Dat was de uitkomst van het debat "Powergirl of Probleemgeval?" dat de gemeente Amsterdam dinsdagavond organiseerde.

"Vrouwen krijgen bijna nooit de ruimte", vindt wethouder A. Aboutaleb. Volgens de wethouder worden vrouwelijke talenten onvoldoende benut en moeten vrouwen "een enorme worsteling" doormaken om te mogen studeren. Verder sprak de wethouder zijn zorg uit over het grote aantal allochtone vrouwen in blijf-van- mijn-lijfhuizen.

Rol man

Een Turkse moslima viel de wethouder bij. Zij vindt dat niet de moslimvrouwen moeten emanciperen, maar de moslimmannen. "Mijn vader vindt het niet goed dat ik drie maanden naar Amerika wil voor een stage en hij snapt ook niet dat ik op mezelf zou willen wonen om me een zelfstandige vrouw te voelen. Mijn moeder wél", zei de studente.

Daarop zei een moslima in het panel dat de Turkse studente de emancipatie toch vanuit thuis op gang moest zien te brengen. "Niet Tweede-Kamerlid Hirsi Ali, die nu thuiszit en daar doet ze goed aan, kan dit probleem voor jou oplossen." Volgens de docente maatschappijleer moet emancipatie van binnenuit komen. Verreweg de meeste moslimvrouwen gaven aan dat hun emancipatie niet zal vlotten zolang de samenleving hen daarbij niet helpt.

"Als ik afgestudeerd ben, wil ik een plek op de arbeidsmarkt. Maar die krijg ik niet", riep een moslimvrouw. A. Verlaan, Amsterdamse ambtenaar, bevestigde dat moslimvrouwen moeilijker aan een stageplaats of baan kunnen komen. "De praktijk leert dat een sollicitatiebrief ondertekend met een Nederlandse naam eerder tot succes leidt dan een brief met een Marokkaanse naam eronder", aldus Verlaan.

Onderschat

Racisme en discriminatie waarmee moslimvrouwen te kampen hebben wordt onderschat, vonden veel deelnemers. "Maar moslimvrouwen moeten niet ontkennen dat de onderdrukking van moslima's een feit is, omdat ze zich snel aangevallen voelen op hun cultuur en religie", stelde de Nederlandse deelneemster. Dat staat een open discussie in de weg.