AMSTERDAM - H. Loonstein van Federatief Joods Nederland (FJN) heeft maandag een strafklacht ingediend tegen de vrouw van president Duisenberg van de Europese Centrale Bank. Hij beschuldigt de echtgenote van de bankpresident van antisemitisme en het aanzetten tot haat. De klacht is neergelegd bij het Openbaar Ministerie in Amsterdam.

De vrouw heeft aan haar balkon al enige tijd een Palestijnse vlag hangen, uit solidariteit met het Palestijnse volk. Volgens Loonstein zegt de ega van Duisenberg in reactie op het ophangen van de vlag dat de ellende waarin de Palestijnen zich nu bevinden, de schuld is van rijke joden. "Dat is een klassiek voorbeeld van antisemitisme", vindt Loonstein, die ook advocaat is.

De klager vindt ook dat Duisenberg als 'één van de machtigste mannen in Europa en de wereld', duidelijk afstand moeten nemen van de uitspraken van zijn vrouw. Hij heeft daarom de zusterorganisatie van FJN in New York gevraagd om te kijken of de Europese bankpresident in de Verenigde Staten tot een niet gewenst persoon kan worden verklaard.