HILVERSUM - Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) heeft een recordaantal klachten van middelbare scholieren gekregen over het eindexamen. Met nog een week van examens voor de boeg, zijn er al meer dan 46.000 grieven bij de instelling binnengekomen.
LAKS

Bij het oude klachtenrecord, dat vorig jaar werd gevestigd, bleef de teller steken op 42.533. Maandagmiddag waren er al 46.475 grieven binnengekomen. "En het worden er elke minuut meer", aldus LAKS-woordvoerder S. Steenman.

Geschiedenis

Tot nu toe hadden de meeste klachten betrekking op het havo-examen geschiedenis. Vooral de stelopdracht om een historisch artikel over Indonesië te schrijven en de vraagstelling riepen veel vragen op bij de leerlingen.

Engels

Ook het examen Engels op VWO-niveau leverde veel klachten op. Scholieren klaagden vooral over de lengte van het examen. Het LAKS vermoedt dat de sterke toename van het aantal klachten grotendeels is toe te schrijven aan de nieuwe les- en examenmethoden vervat in de Tweede Fase.

LAKS

Steenman: "We krijgen erg veel klachten van VWO-leerlingen. Deze scholieren doen dit jaar voor het eerst sinds de invoering van de nieuwe indeling van de vakkenpakketten examen. De havo-scholieren deden dit vorig jaar al voor de eerste keer. Toen kwamen er uit deze hoek al bijzonder veel klachten."

Tweede Fase

Veel leerlingen menen dat ze onvoldoende kans hebben gehad om op de examens te oefenen. "Sinds de invoering van de Tweede Fase zien de examens er anders uit", aldus Steenman. "Voorheen konden de scholieren van tevoren al oefenen met de examens van de voorgaande jaren. Door de nieuwe lesmethoden kan dat nu niet meer."

Het LAKS verzamelt de klachten. Vervolgens bespreekt zij deze met de daarvoor verantwoordelijke organisaties zoals het CITO en de CEVO. Aan de hand van die gesprekken wordt de normering van de examens eventueel aangepast.