LONDEN - In een Schots ziekenhuis is een nieuwe 'superbacterie' aangetroffen. De bacterie lijkt nog hardnekkiger en gevaarlijker dan de MRSA-bacterie, die nu veel problemen in de gezondheidszorg veroorzaakt.
superbacterie

De nieuwe bacterie ESBL produceert enzymen die antibiotica kunnen afbreken. Patiënten die ermee zijn besmet, kunnen een dodelijke bloedvergiftiging krijgen.

De bacterie heeft het leven gekost aan zeker één patiënt van het Hairmyres-ziekenhuis in East Kilbride, zo bleek uit onderzoek van microbioloog dr. Dugald Baird, die aan dit ziekenhuis is verbonden. Tussen juli vorig jaar en april van dit jaar zijn 41 patiënten van het ziekenhuis met de bacterie besmet.

Baird zei tegen de BBC dat hij vreest dat het met de EBSL-bacterie net zo gaat als met MRSA-bacteriën, die resistent zijn voor antibiotica. ,,Eerst dachten velen dat MRSA niet erg schadelijk was.''

Nu worden Europese landen, ook in Nederland, met grote regelmaat ziekenhuisafdelingen gesloten om besmetting met MRSA de baas te kunnen worden.

Vooral operatiepatiënten en andere patiënten met een verminderde weerstand kunnen door besmetting met MRSA-bacteriën ernstig ziek worden en zelfs overlijden.