ROTTERDAM - Zeven personen die eerder door de Nationale Recherche werden aangehouden op verdenking van grootschalige invoer van cocaïne en het witwassen van drugsgeld hebben de opbrengst van die drugshandel deels geïnvesteerd in luchtvaartmaatschappij Air Holland. Dat heeft het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag gezegd.

In oktober en november werden in totaal zeven personen aangehouden. In deze zaak is ruim 600 kilo cocaïne in beslaggenomen. Uit het onderzoek blijkt dat in 2001 en 2002 geld vanuit Nederland via Groot-Brittannie en Luxemburg is witgewassen.

Air Holland

Dit geld, ruim 25 miljoen euro, werd volgens een woordvoerster van het OM deels weer geïnvesteerd in de failliete luchtvaartmaatschappij Air Holland. Ook werd geld gestopt in onroerend goed, andere ondernemingen, een drukkerij en horecagelegenheden in Nederland. Het bedrag van ruim 25 miljoen euro is vermoedelijk afkomstig van invoer uit cocaïne.

Geldstromen

De curator van Air Holland, P. Ingwersen, heeft in zijn uitgebreide onderzoek naar de geldstromen bij de luchtvaartmaatschappij geen verdachte zaken aangetroffen. Particulieren hebben volgens hem geld in Air Holland gestopt, maar er was geen aanleiding om te vermoeden dat daar opbrengsten uit drugshandel tussenzaten.

"Wel heb ik heel wat binnenkomende gelden gezien waarover ik vragen heb gesteld. Ook had ik veel vragen over de bestedingen van het geld." Ingwersen heeft de administratie van Air Holland aan justitie overgedragen.

Verdachten

Een 45-jarige man uit Nijmegen en 42-jarige man uit Rotterdam, die op 26 oktober zijn aangehouden, worden gezien als de vermoedelijke financiële personen van de criminele organisatie. Daarnaast zijn op 26 oktober een 34-jarige vrouw uit Bussum en op 2 november een 52-jarige man uit Amersfoort opgepakt in verband met mogelijke betrokkenheid bij het witwassen van het geld.

Op 8 november werden twee Rotterdammers van 34 en 40 jaar en een 32-jarige man uit Portugaal aangehouden op verdenking van de invoer van cocaïne. Bij huiszoekingen in Rotterdam en Poortugaal nam de politie adminstratie, 50.000 euro en een vuurwapen in beslag.

De verdachten werkten in opdracht van een 37-jarige Hagenaar. Hij zit momenteel in een Braziliaanse gevangenis. In het Zuid-Amerikaanse land is hij op 11 september aangehouden voor het bezit van 50000 XTC-pillen. Justitie ziet hem als de spil tussen het witwassen van het geld en de invoer van cocaïne.