KIEV - De Oekraïense premier en presidentskandidaat Janoekovitsj zal instemmen met een nieuwe stembusgang in twee oostelijke regio's als blijkt dat daar tijdens de presidentsverkiezingen van 21 november inderdaad massaal is gefraudeerd.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Dat zei de eerste minister maandag op televisie. Hij refereerde aan twee regio's in het oosten van het land, Donetsk en Loehansk, waar volgens de oppositie is gesjoemeld met de uitslagen, in het voordeel van de pro-Russische Janoekovitsj.

De kwestie, temidden van aanhoudend massaal verzet van de oppositie, ligt intussen op het bord van het hooggerechtshof. Dat moet nu een oordeel vellen over de rechtmatigheid van de afgelopen stembusgang.

"Als deze chaos, deze wetteloosheid, deze schending van mensenrechten, deze schending van democratische principes doorgaat, en er besluit wordt genomen, zelfs een illegaal besluit, dat moet het maar gebeuren. Ik zal de mensen in Donetsk en Loehansk dan vragen hun stem opnieuw uit te brengen."

Bedreiging

De tumultueus verlopen presidentsverkiezingen vormen een acute bedreiging voor de eenheid van het land. Beide kampen in het land zelf, maar ook buitenlandse bemiddelaars zoals de Poolse president Kwasniewski, waarschuwden zondag voor opsplitsing van het land in een pro-Russisch en een pro-westers deel.

Functionarissen tot in de hoogste regionen van de overheid zouden zich actief bezig houden met separatistische initiatieven. Oppositieleider Joesjtsjenko eiste zondag dat er een strafrechtelijk onderzoek komt naar gouverneurs en andere functionarissen in pro-Russische oostelijke en zuidelijke gebieden die dreigen met autonomieverklaringen.