JERUZALEM - De uitslag van het Eurovisie Songfestival van zaterdag heeft de toch al gevoelige Israëliërs gesterkt in hun 'de-wereld-is-tegen-ons-gevoel'. Hoewel hun vertegenwoordigster, Sarit Hadad, in Estland de twaalfde plaats haalde, voelen veel Israëliërs zich benadeeld. Dat schreef maandag de Israëlische krant Haaretz.

Eerder al had Yoav Ginai, die de tekst van het Israëlische lied 'Light a Candle' schreef, melding gemaakt van anti-Israëlische sentimenten tijdens het verblijf in Estland. ,,We hoorden erg onvriendelijke opmerkingen in het hotel en tijdens repetities'', zei Ginai. Na het tellen van de stemmen toonde Ginai zich wel tevreden met de twaalfde plek. ,,Een goed resultaat gezien de moeilijke situatie.''

Volgens Haaretz leeft onder veel Israëliërs toch het gevoel dat hun land bij het Songfestival op een andere manier wordt beoordeeld dan andere deelnemers. Dat gevoel wordt nog eens versterkt door commentaren van plaatselijke Belgische en Zweedse presentatoren die volgens de krant kijkers hadden opgeroepen Israël geen punten te geven.

Palestijnen

Mensen uit de joodse gemeenschap in Zweden meldden dat tv-presentatoren daar hadden gezegd dat Israël eigenlijk helemaal niet had mogen meedoen 'wegens wat ze doen tegen Palestijnen'.

Iets wat de Zweedse ambassadeur in Israël later waagde te betwijfelen. Als het wel was gezegd dan ging het om een persoonlijke mening en zeker niet om een regeringsstandpunt, zei ambassadeur Anders Liden. De Israëlische minister van Cultuur Matan Vilnai zei dat tegenwoordig ,,elk onderwerp politiek wordt''.

,,Tweederde van de landen boycotte ons. Maar Sarit was er en dat was niet gemakkelijk. De punten kreeg zij niet alleen voor de kwaliteit van het liedje, maar ook de positie van Israël in de wereld, en vooral in Europa, telde mee. Dit heeft Sarits resultaat duidelijk beïnvloed.''

Opmerkelijk was wel dat Frankrijk, door veel Israëliërs gezien als de voorganger van het anti-Israël-gevoel in Europa, Sarit Hadad maar liefst tien punten gaf. Van Duitsland kreeg Israël zes punten.

Overigens spreken ook enkele Zweden over een 'festival-complot'. Door onderlinge afspraken tussen de landen over de puntentoekenning heeft het Zweedse lied het volgens die boze songfestivalkijkers niet goed gedaan, zei ambassadeur Anders Liden.

/NIEUWSLetse zangeres wint Songfestival (video)