TAIPEI - Taiwan sluit uit dat een Chinese raket de ramp met de Boeing 747-200 van China Airlines heeft veroorzaakt. Het acht de Chinese verklaring dat er geen sprake is van een ongeval met een raket 'zeer geloofwaardig', aldus een Taiwanese militaire woordvoerder.

Hij meldde verder dat Taiwan geen militaire oefeningen of rakettests had gehouden in het gebied waar het vliegtuig zaterdag neerstortte.

Taiwanese deskundigen onderzoeken de wrakstukken van het toestel om erachter te komen waarom het toestel op meer dan 9100 meter hoogte in vier stukken uiteenviel. Luchtvaartdeskundigen hebben verschillende theorieën over de ramp. Als mogelijke oorzaken noemen ze een explosie in het vliegtuig, een plotseling wegvallen van de cabinedruk, of een botsing.

Duikteams hebben de recorders met vluchtgegevens en met gesprekken uit de cockpit getraceerd en gaan die maandag opduiken. De twee recorders zijn van belang omdat er vanuit het 22 jaar oude toestel geen enkele indicatie was gekomen dat er moeilijkheden waren.

Radarscherm

De Boeing 747-200 verdween zaterdag kort na het opstijgen van het radarscherm. Brokstukken kwamen neer bij het eiland Penghun. Vermoedelijk zijn alle 225 inzittenden om het leven gekomen. China Airlines heeft verklaard dat het "waarschijnlijk niet om een mechanisch probleem" gaat. Als dit wel het geval zou zijn geweest, had de piloot van het toestel tijd gehad een SOS-bericht uit te zenden. Hij heeft dit echter niet gedaan.

China Airlines was sinds 1970 betrokken bij in totaal negen ongevallen en vier sinds 1994. In 1998 vielen er 202 doden bij een ongeval in Taiwan.

Hoge golven in de zee bij het Taiwanese eiland Penghun bemoeilijken de berging van de slachtoffers. Reddingswerkers hebben inmiddels tachtig lijken geborgen.

/NIEUWSTaiwan rouwt over 225 doden (video)