BOEKAREST - In Roemenië gaan zondag een kleine 18 miljoen stemgerechtigden naar de stembus om een nieuwe president en een nieuw parlement te kiezen. De huidige president Ion Iliescu (74) is na drie ambtstermijnen niet herkiesbaar.

Iliescu speelde een belangrijke rol in Roemenië sinds de val van dictator Ceausescu in 1989. Het is voor de vijfde keer sinds de val van het communisme dat de Roemenen naar de stembus gaan.

Nastase en Basescu

In de strijd om het presidentschap gaat het vooral om premier Adrian Nastase van de Sociaal Democratische Partij (PSD) en de burgemeester van Boekarest, Trajan Basescu. Basescu leidt de Alliantie voor Gerechtigheid en Waarheid (DA), een centrum-rechts samenwerkingsverband.

Beide kandidaten doen het in de opiniepeilingen ongeveer even goed. Naar verwachting wordt het zondag dan ook een nek-aan-nek-race. De overige tien kandidaten maken volgens waarnemers weinig of geen kans. Mocht niemand van de kandidaten een meerderheid behalen, dan is op 12 december een tweede ronde nodig.

Zowel Nastase (54) als Basescu (53) is voorstander van toetreding van Roemenië tot de Europese Unie. De Europese Commissie oordeelde vorige maand dat het land in 2007 in principe kan toetreden tot de EU. Het voormalige communistische land werd eerder dit jaar lid van de NAVO.