PARIJS - Verzetsstrijder, president en de grondleger van de Vijfde Republiek, generaal Charles de Gaulle, is gekozen tot de grootste Fransman aller tijden. Uit een onderzoek van het Franse peilingenbureau IFOP blijkt dat de staatsman de steun krijgt van bijna vier op de tien ondervraagden.

Keizer en krijgsheer Napoleon Bonaparte volgt op respectabele afstand met 18 procent. De oervader van Frankrijk en Duitsland, Karel de Grote, sluit de topdrie af met 13 procent.

Andere belangwekkende personen uit de Franse geschiedenis zijn de filosoof, historicus en politicus Jean Jaurès (10 procent), Jeanne d'Arc (6 procent) en Lodewijk XIV de Zonnekoning (5 procent).

Ook de door Julius Ceasar verslagen Gallische hoofdman Vercingetorix en de revolutionair Robespierre wisten met respectievelijk 3 en 2 procent stemmen te verzamelen van het ondervraagde publiek.

Eerder dit jaar werd in Groot-Brittannië Winston Churchill als grootste Brit aller tijden uitgeroepen. In Duitsland koos men de eerste bondskanselier Konrad Adenauer en in Nederland ging Pim Fortuyn met de titel aan de haal.