De voortslepende recessie hangt ook dit jaar als een schaduw over de carnavalsvieringen. Al circa vijftig gemeenten in heel het land hebben het hele feest moeten afgelasten vanwege financiële problemen.

Zij moeten het budget voor carnaval besteden aan urgentere zaken zoals bijvoorbeeld een nieuwe ziekenauto, melden Braziliaanse media.

De bekendste en grootste feestvierder is Rio de Janeiro, de stad waar de burgemeester zegt dit jaar minstens een miljard dollar (940 miljoen euro) tekort te komen. Rio de Janeiro is ook de hoofdstad van de gelijknamige deelstaat, waar de tekorten zes keer hoger dreigen uit te vallen.

Het carnaval van Rio zal niet worden afgelast, maar er zijn veel minder optochten dan vorig jaar.

Misdaadgolf

Veel carioca's, zoals de inwoners genoemd worden, denken angstig terug aan de politiestaking in de naburige deelstaat Espíritu Santo. Die leidde deze maand tot een golf van misdaad en legde de hoofdstad Vitória vrijwel lam.

De nieuwssite O Globo meldt maandag dat naast geldnood ook angst voor misdaad gemeenten tot afgelasting van feesten brengt.

Pollitiestaking

De golf van geweld in Vitória, waarbij naar schatting meer dan 140 mensen door geweld om het leven zijn gebracht, heeft zestien plaatsen in de deelstaat (Espíritu Santo) ertoe gebracht van het carnavalsfeest af te zien.

Ook in Rio worden overheidsdienaren zoals politieagenten weinig en vaak te laat betaald. Een wilde politiestaking in Rio is niet ondenkbaar en daarom zijn er negenduizend militairen naar de stad gestuurd voor het geval de agenten het komend carnavalsweekend voor acties uitkiezen.