NOORDWIJKERHOUT - VVD-fractievoorzitter Van Aartsen heeft vrijdag harde kritiek geuit op premier Balkenende. Die had in de weken na de moord op Theo van Gogh op 2 november duidelijker moeten opkomen voor de veiligheid van alle burgers, aldus Van Aartsen tijdens de ledenvergadering van de VVD in Noordwijkerhout.

Van Aartsen: "Wat ik heb gemist is dat de Nederlandse regering, bij voorkeur bij monde van de minister-president, uitspreekt dat veiligheid voor alle burgers van de land de hoogste prioriteit heeft. Maar dan ook de allerhoogste. Anders gaat de angst niet weg, gaat de verontwaardiging niet weg, herstelt het vertrouwen niet. Eerst veiligheid, dan integratie."

Verwarring

De speech van Van Aartsen ging voor het overgrote deel over "het land in verwarring" sinds de moord op Van Gogh. Pas aan het einde ging Van Aartsen in op de formule voor het leiderschap van de VVD.

Van Aartsen gaf deze week aan dat hij graag die politiek leider wil zijn en dan ook een motie van de afdeling Ede zal steunen die stelt dat de fractievoorzitters (in de Tweede Kamer, maar ook in de gemeenteraden) de politieke koers uitzetten. Zaterdag stemt de algemene ledenvergadering over de motie.

Moslimterrorisme

Van Aartsen gaf in zijn toespraak aan dat hij vindt dat het kabinet nog veel meer moet doen in de strijd tegen moslimterrorisme. De ministers Donner (Justitie) en Remkes (Binnenlandse Zaken) hebben goede maatregelen aangekondigd, maar dat is niet genoeg. "Roep het dan ook van de daken! Wij zijn hard bezig, wij beschermen u! Voor de VVD-fractie mag er nog wel een tand bij: sluit de moskeeën waar haat wordt gezaaid, zet onverwijld die imams uit, stop de financieringsstromen uit Saoedi-Arabië."