WILLEMSTAD - De Koninklijke Marine heeft dit weekeinde bij Colombia een speedboot met ongeveer 900 kilo cocaïne onderschept. De straatwaarde van de drugs bedraagt naar schatting ruim 29 miljoen dollar.
De Koninklijke Marine

Een Orion-patrouillevliegtuig ontdekte zaterdagochtend vroeg op ongeveer 100 mijl ten noorden van de stad Santa Martha de verdachte speedboot. Die was met hoge snelheid onderweg richting Jamaica. De fregatten Hr.Ms. Abraham van der Hulst en Hr.Ms. Bloys van Treslong zetten de achtervolging in.

Tijdens de korte achtervolging gooide de bemanning van de speedboot 32 balen cocaïne overboord. De Van der Hulst en een helikopter van de Bloys van Treslong slaagden er vervolgens in de speedboot tot stoppen te dwingen. Een team van de Amerikaanse kustwacht heeft de vijf opvarenden van de snelle boot gearresteerd. Het is de tweede grote vangst van de marine dit jaar. In maart werd duizend kilo cocaïne onderschept op een Panamees vrachtschip tussen Aruba en Curaçao.

De fregatten en het vliegtuig waren in de buurt van Colombia omdat ze onderdeel uitmaken van een Amerikaanse drugsbestrijdingsorganisatie. De Abraham van der Hulst vult al vijf maanden de gaten op die Amerika moet laten vallen. Door de aanslagen van 11 september hebben de VS hun schepen en mankracht nodig voor de beveiliging van eigen havens. Wel vaart een team van de Amerikaanse kustwacht mee voor aanhoudingen in internationale wateren.