PARIJS - De Amerikaanse president Bush is zondag in Parijs aangekomen voor zijn eerste staatsbezoek aan Frankrijk. Op de agenda staan onder meer een gesprek met president Chirac en een bezoek aan Normandië.

Het presidentiële vliegtuig Air Force One landde even na 14.00 uur op de luchthaven Orly ten zuiden van de Franse hoofdstad. Bush en zijn vrouw Laura werden verwelkomd door de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken De Villepin.

Bush ging na aankomst direct naar het Elysee-paleis voor overleg met Chirac. Onderwerpen van gesprek zijn het internationale terrorisme, de toenemende spanning tussen India en Pakistan, de handelsrelaties tussen de EU en de VS, en de situatie in het Midden-Oosten.

De Franse regering heeft scherpe veiligheidsmaatregelen getroffen. Duizenden agenten zijn ingezet om het Amerikaanse staatshoofd te beschermen tijdens zijn 24 uur durende bezoek. In Parijs en Caen gingen zondag enkele duizenden demonstranten de straat op om te protesteren tegen de Amerikaanse politiek. Van de westerse bondgenoten geldt Frankrijk als de belangrijkste criticus van de Amerikaanse politiek.

Maandag reist Bush naar Normandië. Daar houdt hij een toespraak op de Amerikaanse begraafplaats om de Amerikaanse militairen te herdenken die vielen tijdens de geallieerde invasie in juni 1944. De president kwam uit Sint Petersburg waar hij enkele uren eerder een bezoek aan Rusland had afgesloten.

Bush gaat na Frankrijk door naar Italië, de laatste stop tijdens zijn zes dagen durende Europese rondreis.