ISLAMABAD - Pakistan heeft, ondanks de internationale veroordelingen van de test van zaterdag, een dag later opnieuw een raketproef genomen. Nu met een ander type. Dit heeft een regeringswoordvoerder bekendgemaakt.

Bekijk video

De raket die werd beproefd is de nieuw ontwikkelde Hatf-III (Ghaznavi) voor de korte afstand, aldus de officiële verklaring. De proef met de raket, die een bereik heeft van 290 kilometer, was een succes.

Net als zaterdag reageerde het buurland India snel. En net als toen zei een regeringswoordvoerder in New Delhi ,,niet onder de indruk'' te zijn.

Wederom werd gesteld dat de proeven bedoeld zijn voor binnenlandse comsumptie. ,,En, om de minister van Defensie aan te halen, het toont een soort nervositeit aan de kant van de Pakistaanse gevestigde orde aan'', aldus de zegsman.

De Amerikaanse president Bush heeft India en Pakistan opgeroepen de spanningen tussen beide landen te verminderen. De Russische president Poetin heeft zich opgeworpen als bemiddelaar. Hij heeft de beide landen uitgenodigd voor een ontmoeting in de Kazachstaanse stad Almay tijdens een internationale conferentie begin juni.

In een reactie op de oproep van Bush liet de Pakistaanse president Musharraf in een interview met de Washington Post weten dat de infiltraties van militante moslims vanuit Pakistan in het Indiase deel van Kashmir voorbij zijn. "We willen verzekeren dat terrorisme niet vanuit Pakistan naar waar dan ook ter wereld gaat", aldus Musharraf. Hij eist van New Delhi in ruil wel de bereidheid om nieuwe onderhandelingen te voeren.