DEN HAAG - Premier Balkenende noemt het resultaat van de presidentsverkiezingen in Oekraïne niet acceptabel. "De EU kan het resultaat van de verkiezingen niet accepteren zoals het er nu ligt", aldus de premier donderdag na afloop van een top tussen EU en Rusland in Den Haag, die hij voorzat.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Daarmee stond de premier lijnrecht tegenover de Russische president Poetin, die de Oekraïense regeringskandidaat Janoekovitsj donderdagochtend voor vertrek naar Den Haag zelfs al feliciteerde.

Fouten herstellen

Balkenende concludeerde dit op basis van een rapport van waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). Hij drong er ook op dat de Oekraïense autoriteiten alle klachten onderzoeken en de fouten herstellen. "De toekomst van Oekraïne moet in handen liggen van het Oekraïense volk. Niet de Europese Unie beslist, maar het Oekraïense volk zelf."

Balkenende riep verder ook op tot dialoog. Alleen op dit punt leek de Russische president Poetin het echt eens met de EU. Poetin stelde na afloop van de top dat "alle problemen in Oekraïne moeten worden opgelost via de wet". "De democratische wetten zijn van toepassing in Oekraïne. Er is gekozen op basis van een kieswet die door het Oekraiense parlement is aangenomen en waarvoor de oppositie de hoofdauteur was."

Afkeuren

Poetin zei verder dat "wij niet het recht hebben ons op wat voor manier dan ook te mengen in het verkiezingsproces in Oekraïne of onze mening op te dringen". "Het is helemaal niet nodig het resultaat van buiten goed of af te keuren." Hij ontkende verder op vragen van Russische media dat zijn land passief is geweest.

De Russische president waarschuwde de EU voor het aanwakkeren van de chaos in zijn buurland. "Ik ben ervan overtuigd dat wij ethisch niet het recht hebben een grote Europese staat tot chaos te brengen. We moeten meningsverschillen niet uitspelen en niet aanzetten tot wanorde op straat. Dit moet aan de hand van de grondwet worden opgelost, op vreedzame wijze."