AMSTERDAM - Vijf advocaten hebben de Amsterdamse Orde van Advocaten gevraagd te onderzoeken of er een tuchtzaak kan worden begonnen tegen de advocaten Spong en Hammerstein wegens hun aangifte tegen politici en journalisten.

,,Aan de actie van Spong en Hammerstein kunnen we niets meer doen, de schade is al aangericht, maar we willen laten zien dat dit niet is conform de gedragsregels voor advocaten'', aldus M. de Witte uit Amersfoort.

De deken van de Amsterdamse orde, H. Doeleman, kon zaterdag nog niet reageren omdat hij het verzoek nog niet had ontvangen. Spong en Hammerstein hebben medio mei aangifte gedaan tegen onder anderen VVD-voorzitter Eenhoorn en D66-leider De Graaf omdat zij zouden hebben aangezet tot haat tegen Pim Fortuyn.

Door hun uitlatingen over de politicus, die 6 mei werd doodgeschoten, zouden de politici een klimaat hebben geschapen waarin de aanslag kon gebeuren, redeneren zij.

Kansloos

De Witte en collegae achten de aangifte echter bij voorbaat kansloos. Volgens hen kunnen Spong en Hammerstein dat weten. Door desondanks hun aangifte door te zetten en daarmee bovendien de publiciteit te zoeken maken de twee advocaten van Fortuyn zich schuldig aan smaad, stelt De Witte. ,,De betrokken politici en journalisten worden te kijk gezet. Ook al komt het niet tot een rechtszaak dan nog leiden zij schade.''

De Witte vindt dat Spong en Hammerstein met hun actie de goede naam van de advocatuur schaden. Bovendien trekt de Amersfoortse advocaat de onafhankelijkheid van Spong in twijfel nu deze zich openlijk heeft opgeworpen als mogelijke minister in een toekomstig kabinet met het LPF.

Als de tuchtcommissie van de Amsterdamse orde besluit een tuchtzaak te beginnen en de klacht van de advocaten gegrond acht, hangt Spong en Hammerstein een waarschuwing, openlijke berisping of schorsing boven het hoofd.

/DOSSIERFortuyn