KIEV - De Oekraïense oppositieleider Joesjtsjenko heeft woensdagavond opgeroepen tot een algemene staking in Oekraïne. Met de landelijke "politieke staking" wil de oppositie tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen protesteren, waarbij zijn pro-Russische tegenstander won.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Tijdens zijn toespraak voor tienduizenden aanhangers in Kiev zei hij dat hij de overwinning van zijn rivaal Janoekovitsj niet erkent. Hij waarschuwde voor een "burgerconflict" in het verdeelde land.

De Oekraïense kiescommissie riep de pro-Russische premier Janoekovitsj woensdagmiddag officieel tot winnaar uit van de presidentsverkiezingen. Hij vergaarde 49,46 procent van de stemmen, tegen 46,61 procent voor zijn rivaal Joesjtsjenko.

Eerder

De commissie had de uitslag al enkele uren eerder bekend willen maken. Volgens het Russische persbureau Interfax weigerden enkele leden het protocol te ondertekenen.

Volgens de oppositie en internationale waarnemers is er met de uitslag gerommeld. Maandag had de kiescommissie al laten weten dat de voorsprong van Janoekovitsj op zijn pro-westerse rivaal Joesjtsjenko niet meer was in te halen.

De tienduizenden demonstranten op het plein voor het presidentiële paleis in de hoofdstad Kiev reageerden op het nieuws met het roepen van 'Schande, Schande'. In het parlement braken kleine opstootjes uit tussen oppositieaanhangers en die van Janoekovitsj na het horen van de officiële uitslag.

Niet accepteren

De Verenigde Staten hebben besloten de officiële uitslag van de Oekraïense presidentsverkiezingen niet te accepteren. Volgens minister Powell van Buitenlandse Zaken verliep de stembusronde onwettig.

De bewindsman dreigde de huidige machthebbers woensdag met consequenties als zij niet onmiddellijk maatregelen nemen. Volgens Powell is het nog niet te laat om een oplossing te vinden "die de wil van de Oekraïense bevolking respecteert".