ROTTERDAM - De politie neemt in zeker twee Rotterdamse wijken en buurgemeente Ridderkerk aangiften van inbraak en bedreiging niet in behandeling. Dit blijkt uit een brief die de politie in het district Feijenoord-Ridderster stuurt naar slachtoffers van wie de aangifte geen vervolg krijgt.

Volgens het schrijven werkt 90 procent van de beschikbare politiemensen aan zogenoemde categorie-1-onderzoeken naar levensdelicten en arrestanten die op heterdaad zijn betrapt. De resterende tijd gaat vooral naar geweldsmisdrijven en door jeugd gepleegde delicten. Daardoor blijft voor het onderzoeken van overige strafbare feiten geen tijd over.

Justitie en politie bepalen in overleg welke zaken prioriteit hebben en welke aangifte zij niet behandelen. Justitie wijst er op dat het niet nieuw is dat er ,,een afweging moet plaatsvinden''.

Hoelang de brieven al worden verstuurd, of dat in de gehele stad gebeurt en in welke gevallen mensen een brief krijgen, kon justitie zaterdag niet zeggen. Volgens de persofficier geeft justitie maandag openheid van zaken. Duidelijk is wel dat de brief wordt gebruikt in het werkgebied van de politie in de Rotterdamse wijken Feijenoord en IJsselmonde en het aangrenzende Ridderkerk.

Bijna twee weken geleden diende een 45-jarige Rotterdammer die op straat zwaar was mishandeld een klacht in tegen de politie die hem per brief had meegedeeld dat zij zijn aangifte van mishandeling wegens capaciteitsredenen niet in behandeling had genomen.

De man had rechercheurs verteld in welke woning hij zijn belagers had zien vluchten. Met hulp van een advocaat probeert hij de daders nu alsnog achter tralies te krijgen.

Korspchef A. Meijboom gaf eerder dit jaar al aan dat de werkdruk hoog is bij de politie Rotterdam-Rijnmond, onder meer wegens de vele misdrijven waarbij tot april negentien doden vielen. Sinds half april is dat aantal overigens stabiel, meldt de politie.

Meijboom zei in april ook dat Rotterdam niet het enige korps is dat prioriteiten moet stellen. ,,De vraag is altijd groter geweest dan het aanbod van de politie. Het geldt ook voor andere korpsen, bijvoorbeeld in Amsterdam. Volgens de nota criminaliteitsbestrijding blijven in heel Nederland 80.000 zaken boven de markt hangen.''