LONDEN - Mensen die 's nachts hevig snurken of last hebben van ongecontroleerde spiertrekkingen, kunnen daarvoor hun ouders bedanken. Brits onderzoek heeft uitgewezen dat slaapstoornissen vaak genetisch bepaald zijn, aldus de BBC woensdag.

De uitkomsten van de studie zijn gebaseerd op onderzoek van 2000 vrouwelijke tweelingen en is uitgevoerd door het St.Thomas-ziekenhuis in Londen.

Lang werd gedacht dat ernstige slaapstoornissen, zoals hevig snurken (de medische naam is apnoe) of het ongecontroleerd trekken van een been (RLS-syndroom) werden veroorzaakt door overgewicht of door slapen in de verkeerde positie.

Het onderzoek wees echter uit dat in bijna de helft van alle gevallen de oorzaak een genetische basis heeft. Het trekken van de benen is voor 60 procent genetisch bepaald, snurken voor 42 procent.

Uitgeput

Volgens een van de wetenschappers zijn de klachten zeer ernstig. "Mensen zijn uitgeput als ze wakker worden." Een kwart van de mannen heeft last van een van deze verschijnselen en bijna tien procent van de vrouwen tussen de 30 en 60 jaar.

Waarom deze stoornissen genetisch zijn bepaald, is nog niet duidelijk. Volgens de onderzoekers kan het te maken hebben met de prehistorische wortels van de mens. "Door slecht te slapen houdt een mens vet vast en kom je snel in gewicht aan. Misschien heeft dit onze voorouders geholpen om moeilijke periodes als de ijstijd te overleven."