AMSTERDAM - Amsterdam moet beter inspelen op de zorgwekkende toename van onveilige seks onder homoseksuelen. Uit landelijk onderzoek bleek al dat mannen zich niet genoeg beschermen tegen HIV, het virus dat aids kan veroorzaken.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Volgens de Schorer Stichting doet de hoofdstad niet genoeg zijn best om homoseksuelen voldoende in te lichten over de gevaren van onveilige seks. Dat staat in het Monitoronderzoek Amsterdam 2004 dat de stichting samen met de Universiteit Maastricht uitvoerde.

Onvoldoende bereik

De betrokken wethouder Belliot (Zorg) is volgens de onderzoekers niet bereid genoeg geld beschikbaar te stellen om de preventie op peil te houden. De huidige middelen zijn vaak niet voldoende om alle homoseksuelen te bereiken, blijkt uit het onderzoek. "In de preventie en voorlichting moeten nog meer dan tot nu tot de risico's van onbeschermde anale seks worden benadrukt", stellen de onderzoekers.

Darkrooms

Met name bezoekers van darkrooms hebben vaker onveilige seks, evenals mannen die de drug GHB gebruiken. Een ruime meerderheid van de ondervraagden gaf aan altijd beschermd te vrijen. Van de mannen met wisselende contacten zei 28 procent in de voorgaande zes maanden van het onderzoek wel eens onveilige seks te hebben gehad. Zorgelijk daarbij is volgens Schorer dat een groot deel van deze laatste groep dit gedrag als veilig beschouwt.

Campagnes

De onderzoekers pleiten ervoor het testen op HIV verder te stimuleren. Schorer doet dit al in een aantal campagnes, waaronder de in 2003 begonnen actie 'Steeds meer mannen weten het' en de vervolgcampagne 'Weet jij het al'. Ook voor lager opgeleiden en jongeren komen er speciale campagnes. Ook roept de stichting de gemeente Amsterdam op ervoor te zorgen dat er geld beschikbaar komt voor preventieve activiteiten.

Monitoronderzoek

Dat dat hard nodig is, blijkt wel uit de cijfers van het Monitoronderzoek. Jaarlijks raken in de hoofdstad tweehonderd homoseksuelen besmet en van de deelnemers aan het onderzoek was een op de vijf HIV-positief.