HILVERSUM/LEIDEN - Een bevestigend antwoord van islamprediker Abdul-Jabbar van de Ven op de vraag of hij Tweede-Kamerlid Wilders dood wenst, is niet strafbaar. "Die wens is niet netjes, maar mag je hardop uiten", zei hoogleraar strafrecht T. Roos woensdag in een eerste oordeel over de uitspraken van de Nederlandse bekeerling.

Van context, situatie of gebaren kan eventueel meer dreiging uitgaan, maar daar lijkt volgens Roos geen sprake van. Dat Abdul-Jabbar van de Ven zijn uitlatingen doet als godsdienstleraar in een nationaal televisieprogramma betekent volgens hem niet dat hij aanzet tot haat, geweld, moord of doodslag. "Het is een bizarre uitspraak, hoogst bedenkelijk en kwalijk, maar geen fatwa", aldus Roos.

Wensen

Abdul-Jabbar van de Ven reageerde dinsdagavond positief op een vraag van televisiepresentator Andries Knevel of hij Wilders binnen twee jaar dood wenst. De Nederlandse moslimgeleerde voegde er wel aan toe dat hij niet hoopt dat een moslim het Kamerlid vermoordt.

Een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) beaamt dat een doodswens geen strafbaar feit is en dus niet vervolgd kan worden.

Ondergedoken

Abdul-Jabbar van de Ven is inmiddels ondergedoken. Dat liet Van de Ven woensdag zelf weten. Van de Ven schrijft woensdag in een verklaring dat hij niemand heeft willen aanzetten om het Tweede-Kamerlid te doden. Hij wenst Wilders ook geen akelige ziekten toe: "Ik wens het hem zelfs niet toe met mijn tong of mijn pen". "Maar ik zou er niet om treuren, net als dat een groot deel van de Nederlandse bevolking er niet om zou treuren als Osama bin Laden morgen dood gevonden zou worden."

Van de Ven wil contact met de politicus opnemen om hem uit te leggen wat hij bedoelde te zeggen in het Elfde Uur. Hij en Wilders zitten inmiddels in hetzelfde schuitje, aldus de prediker. Wat betreft het onderduiken "kunnen we elkaar de hand schudden".