KRALENDIJK - Parlementsleden van Bonaire ondergaan vrijwillig een test op drugsgebruik. Dat heeft de eilandsraad (parlement) van het Antilliaanse eiland woensdag unaniem besloten. Aanleiding voor het besluit zijn hardnekkige geruchten dat een aantal volksvertegenwoordigers verslaafd zou zijn aan verdovende middelen.

Niet alleen de negen eilandsraadsleden, ook de drie gedeputeerden en de gezaghebber (vergelijkbaar met wethouders en de burgemeester) doen vrijwillig aan de test mee. De drugstest wordt binnenkort op een onverwacht moment afgenomen.

Goede naam

Het initiatief voor de drugstest komt van de partijleider van de Democratische Partij van Bonaire, J. Abraham. "Dergelijke geruchten tasten de goede naam van de eilandsraadsleden aan. Door alle leden te testen op het gebruik van verdovende middelen hopen we de zaak op te helderen," aldus Abraham.

Postitief?

Er zijn geen afspraken gemaakt over maatregelen mocht een eilandsraadslid de test niet doorstaan. "Als die situatie zich voordoet gaan wij ervan uit dat de politieke partij in kwestie zelf maatregelen neemt tegen zijn afgevaardigde," zegt Abraham. De drie politieke partijen die vertegenwoordigd zijn in de eilandsraad van Bonaire hebben unaniem met het voorstel ingestemd.