PARAMARIBO - De Surinaamse ex-legerleider Desi Bouterse heeft vrijdag gezegd dat een aanstaande oefening van Nederlandse mariniers in Suriname is bedoeld om hem op te pakken en het land uit te brengen. Volgens hem zullen de Nederlanders in Suriname het niet gemakkelijk krijgen.

Aan de mariniers die naar Suriname komen, liet hij weten: "You're free to come but you're not free to go."

De Nederlandse mariniers willen de jungletraining in Suriname hervatten. Nederland schortte deze in 1994 op wegens de politieke situatie in het land.

Een woordvoerder van de marine heeft gezegd dat tien kwartiermakers van de mariniers inmiddels de faciliteiten in de jungle bekijken. Later zullen twintig andere mariniers, die zijn gelegerd op de Nederlandse Antillen, de training volgen, aldus de woordvoerder.

Dat de oefening een dekmantel zou zijn voor een poging Bouterse op te pakken, verwijst de woordvoerder naar het rijk der fabelen. Op het verhulde dreigement van Bouterse wil hij niet reageren, "omdat wij hem als een privé-persoon beschouwen."

Bouterse sprak vrijdagavond in het centrum van zijn Nationale Democratische Partij, de NDP. Al dagen maakt deze partij melding van een complot waarvan president Ronald Venetiaan zou afweten en mogelijk zelfs bij is betrokken.