PEKING - Iran sluit uit dat het zijn nucleaire programma ooit volledig zal ontmantelen. Dat heeft een hoge Iraanse functionaris woensdag gezegd. De islamitische republiek is wel bereid "alle garanties" te geven dat de verrijking van uranium nooit zal worden gebruikt voor de ontwikkeling van wapens.

"Iran zal absoluut nooit bereid zijn tot ontmanteling. Daar valt niet over te praten of te onderhandelen", aldus Hossein Mousavian, de hoogste Iraanse afgevaardigde naar het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA), op een persconferentie in de Chinese hoofdstad Peking.

Westerse landen, de Verenigde Staten voorop, zijn bang dat Iran in het geheim aan de ontwikkeling van atoomwapens werkt. De islamitische republiek probeerde die vrees maandag, na lange onderhandelingsronden met de Europese Unie, weg te nemen door de verrijking van uranium tijdelijk te staken.

De regering in Teheran is wel bereid te garanderen dat dit proces, nodig om kernwapens te maken, nooit zal worden gebruikt voor andere zaken, aldus Mousavian. Hij stelde dat Iran dus net als andere landen recht heeft op vreedzame nucleaire technologie. "Daarom is ontmanteling onbespreekbaar."