WASHINGTON - De Rus Sergej Krikalev kan zich opmaken voor een nieuw ruimtevaartrecord. De kosmonaut is geselecteerd om volgend jaar zes maanden lang het internationaal ruimtestation ISS te bemannen. Als alles goed gaat zal Krikalev aan het eind van die termijn meer dagen dan enig ander mens in de ruimte hebben doorgebracht, zo meldde de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA dinsdag.

Het huidige record is in handen van de Rus Sergej Avdejev, die 748 dagen buiten de aarde heeft geleefd. Krikalev en zijn medereiziger, de Amerikaan John Phillips, moeten in april volgend jaar naar het ISS vliegen. Het zwevende ruimtelaboratorium is bekend terrein voor de 46-jarige Rus. In 2001 behoorde hij tot de eerste ploeg die het station bemande.

Mir

Krikalev zat in 1988-1989 en in 1991-1992 al in het Russische ruimtestation Mir, vloog mee met de eerste Russisch-Amerikaanse spaceshuttle vlucht in 1994 en met de eerste vlucht voor het in elkaar zetten van het ISS in 1998. De teller van de Russische veteraan staat daardoor momenteel op 625 dagen in de ruimte. Tijdens zijn aanstaande verblijf van zes maanden in de ruimte zal hij dus het oude record van Avdejev verbreken.

Phillips (53) maakte in 2001 jaar zijn eerste en tot nog toe enige ruimtevlucht. De astronaut bracht toen bijna twaalf dagen in de ruimte door en deed ook het ISS aan.