KIEV - De derde nacht van protesten in de Oekraïense hoofdstad Kiev is rustig verlopen. Met twee inderhaast opgerichte tentenkampen hielden aanhangers van oppositieleider Viktor Joesjtsjenko de hele nacht het presidentieel paleis afgegrendeld. De gebouwen in het stadscentrum worden door circa 500 leden van ordetroepen bewaakt.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De leiding van de oppositie had de tienduizenden demonstranten die zich dinsdag bij de gebouwen hadden verzameld opgeroepen naar huis te gaan en woensdag hun betoging voort te zetten. Parlementariër Julia Timosjenko drukte hen op het hart het paleis niet te bestormen en wees op de mogelijkheid dat de oproerpolitie zou kunnen gaan schieten.

Wake

De demonstranten spraken daarop af de hele nacht een wake te houden bij het paleis, dat naar hun mening sinds de verkiezingen van zondag toebehoort aan de liberale Joesjtsjenko. Terwijl in de nachtelijke vrieskou de sneeuw neerdwarrelde zongen en dansten de demonstranten, van wie velen gekleed in de oranje kleur van de oppositie. Verder deelden zij bloemen uit aan leden van de speciale eenheden.

Ook op het naburige Onafhankelijkheidsplein bleven de hele nacht aanhangers van de oppositie aanwezig. Net als de voorgaande dagen willen de demonstranten woensdag weer in groten getale in het centrum van Kiev en andere steden betogen tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen.

Fraude

Volgens de kiescommissie is de stembusgang gewonnen door Viktor Janoekovitsj, maar die uitkomst wordt door oppositie en internationale waarnemers fel bestreden. Zij menen dat er op grote schaal is gefraudeerd. Joesjtsjenko riep zich daarom dinsdag in het parlement zelf uit tot president.

De Oekraïense oppositie is van plan woensdag met vertrekkend president Koetsjma over de omstreden presidentsverkiezingen te onderhandelen. De oppositie hoopt met het overleg de groeiende politieke crisis bezweren, aldus Timosjenko.