AMSTERDAM - Saddam Hussein leeft als een vorst in Amerikaanse militaire gevangenschap in Irak. Dat heeft George Sada, een adviseur van de Iraakse premier Ayad Allawi, gezegd in een interview met de Koeweitse krant Al-Qabas dat dinsdag is verschenen.

Het huis waarin Saddam is opgesloten heeft centrale airconditioning en dagelijks worden twee soorten maaltijden - oosters of westers - voor hem bereid waaruit hij mag kiezen. De voormalige dictator leeft 'als een koning, beter dan toen hij nog in het Republikeinse Paleis woonde', aldus Sada.

Saddam werd na maanden op de loop te zijn geweest op 13 december door Amerikaanse militairen gevangengenomen in een gat in de grond bij Tikrit. Vermoedelijk wordt hij in afwachting van een proces vlakbij het internationale vliegveld van Bagdad vastgehouden.

In de watten

Saddam en zijn voormalige medewerkers zijn juridisch overgedragen aan de Iraakse regering, maar worden door het Amerikaanse leger bewaakt totdat de Iraakse autoriteiten zover zijn om hen over te nemen. Ook de voormalige medewerkers van Saddam worden volgens Sada in de watten gelegd. Als zij worden overgedragen, mogen de Irakezen van de Amerikanen met hen doen wat zij willen, zei Sada. Als dat met Saddam meteen na zijn gevangenneming was gebeurd 'hadden ze hem allang opgegeten', voegde hij eraan toe.