DEN HAAG - Dit jaar wordt 40 tot 50 procent minder consumentenvuurwerk verkocht. Dat is te wijten aan strengere regels voor de opslag en verkoop van vuurwerk, aldus voorzitter W. Heiboom van de Branchevereniging Consumentenvuurwerk Nederland (BCN) dinsdag.

Volgens Heiboom werd pas in maart duidelijk aan welke regels de verkooppunten van vuurwerk precies moeten voldoen. De winkeliers zouden daardoor te weinig tijd hebben gehad om voor de komende jaarwisseling aan de regels te voldoen. Zij laten daarom dit verkoopjaar schieten.

Vorig jaar werd via 3500 winkels vuurwerk aan de man gebracht. Voor dit jaar denkt Heiboom dat er duizend tot 1200 verkooppunten zullen zijn. De BCN voorspelt dat in 2005 ongeveer 2500 winkels vuurwerk gaan verkopen.

Van de 1900 zaken die dit jaar vuurwerk willen verkopen, heeft de helft een vergunning gekregen, meldt het ministerie van VROM. Het ministerie wil geen voorspelling doen over hoeveel winkels uiteindelijk een permissie krijgen. Dat hangt van de aanpassingen af die zij doen.

Gemeenten, provincies en politie gaan in november de bedrijven controleren. In december volgt wederom een controle. Als dan nog niet aan de regels is voldaan, wordt strafrechterlijk vervolgd. Alle verkooppunten mogen dit jaar 10.000 kilo vuurwerk opslaan. Volgens een woordvoerder van het ministerie gaven gemeenten vorig jaar vaak vergunningen af waarbij veel minder vuurwerk mocht worden opgeslagen.