MAASTRICHT - De rechtbank in Maastricht heeft dinsdag zeven mannen en een vrouw veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden met een proeftijd van twee jaar voor het blokkeren van de kruising van de A2 bij MVV-stadion De Geusselt in Maastricht in april.

Het achttal kreeg ook een werkstraf van 150 uur opgelegd. Daarnaast werden ze samen veroordeeld tot het betalen van 22 schadeclaims met een totaalbedrag van ruim 18.000 euro. In totaal zijn 187 claims ingediend. In overleg met het OM is een beperkt aantal in het strafproces behandeld.

Troep

Het Openbaar Ministerie (OM) had een gevangenisstraf van tien maanden waarvan vier voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar geëist. In totaal werden in het strafproces 25 schadeclaims met een totaalbedrag van bijna 40.000 euro ingediend. De rechtbank wees drie vorderingen af, waaronder die van de gemeente Maastricht voor het opruimen van de troep waarmee de kruising werd geblokkeerd. De gemeente kan wel nog via de burgerrechter proberen om de schade op het achttal te verhalen. Het proces tegen de negende verdachte is geschorst tot begin 2005. De rechtbank verwees deze zaak door naar de rechter-commissaris.

Veiligheid verkeersdeelnemers

Boze bewoners van het Maastrichtse woonwagenkamp Vinkenslag blokkeerden op 14 april in dichte mist de drukke kruising van de A2 bij MVV-stadion De Geusselt, omdat ze vonden dat de gemeente Maastricht ze te streng aanpakte. Het verkeer in de wijde omgeving stond daardoor urenlang vast. De rechtbank rekent het de verdachten aan dat zij met de bezetting de veiligheid van verkeersdeelnemers in gevaar hebben gebracht. Hiervoor wordt in Nederland hoogstzelden iemand veroordeeld.

Mager bewijs

Meteen na de uitspraak verklaarden de advocaten dat ze in hoger beroep gaan. De rechtbank verwierp hun verweer dat het OM niet ontvankelijk zou zijn omdat justitie met een onaanvaardbare willekeur negen personen heeft vervolgd voor de blokkade. Bij de versperring waren een honderdtal mensen betrokken. Het OM had in eerste instantie 21 personen als verdachte aangemerkt, waarvan er negen moesten voorkomen. Justitie maakte eerder bekend geen andere personen meer te zullen vervolgen, omdat de bewijzen tegen hen te mager zijn.