AMSTERDAM - Twee grote moskeeën ondertekenen deze week samen met het Amsterdamse stadsdeel De Baarsjes het zogenoemde 'contract met de samenleving'. In de overeenkomst, die volgt na de moord op Theo van Gogh, spreken ze onder meer af signalen van 'extreem gedrag' in de gaten te houden en te melden aan elkaar.

De Marokkaanse moskee Nour, die ook bij de onderhandelingen is betrokken, moet nog overleggen met zijn achterban over het contract. Het bestuur staat wel positief tegenover de overeenkomst.

De Pakistaanse moskee Moka Ghousia Masjid en de Turkse Aya Sofia zetten wel een handtekening.

Te vrijblijvend

Doel van het contract is dat het afgelopen moet zijn met de vrijblijvendheid, lichtte stadsdeelvoorzitter H. van Waveren toe. De moskeeën werken al lange tijd samen met het stadsdeel en na de moord op Van Gogh vonden ze het tijd nog een stap verder te gaan. "We hadden de behoefte om elkaar te laten zien dat de dialoog geen vrijblijvende aangelegenheid is. Dat kan niet meer", aldus de stadsdeelvoorzitter.

Vrijheid van meningsuiting

De overeenkomst bestaat uit drie onderdelen. Allereerst hebben de betrokken partijen de opdracht zich in te zetten voor vrijheid van meningsuiting. Daarbij bestrijden zij meningen die ze afkeuren en doen ze aangifte bij de politie als beledigingen aanzetten tot strafbare handelingen.

Extreem gedrag

Verder volgen de moskeeën samen met het stadsdeel neigingen tot extreem gedrag en spreken ze personen die zij kennen en die zij daartoe verdenken op aan. Tot slot proberen de partijen meerdere partners bij het contract te betrekken en zal de stadsdeelvoorzitter de overeenkomst ook bij zijn collega's in andere delen van Amsterdam onder de aandacht brengen. "Het zou mooi zijn als de stad straks een voorbeeld kan zijn voor de rest van het land."