LONDEN - Vrouwen die hun hele leven te zwaar zijn, lopen een grotere kans hersenweefsel te verliezen (cerebrale atrofie). Dat verschijnsel wijst er doorgaans op dat een persoon dementie kan ontwikkelen. Een en ander blijkt uit een jarenlang onderzoek van de Sahlgrenska Universiteit in het Zweedse Göteborg. De resultaten staan dinsdag in het medisch tijdschrift Neurology.

De mate van zwaarlijvigheid is uit te rekenen middels de bodymass index (BMI). Het gewicht wordt daarbij gedeeld door de lengte in het kwadraat. Komt daar een getal van dertig of meer uit, dan is er sprake van obesitas (zwaarlijvigheid).

Onderzoek

In de studie zijn driehonderd vrouwen tussen de 46 en 60 jaar in de afgelopen 24 jaar onderzocht. Elke zes jaar zijn de vrouwen uitvoerig onderzocht. Bij ongeveer de helft is verlies van hersenweefsel vastgesteld. Het gemiddelde BMI in die groep was hoger dan in de groep waarbij geen sprake was van weefselverlies.

Atrofie

Onderzoeksleider Deborah Gustafson zei dat bekend is dat zwaarlijvigheid niet goed is voor hart en bloedvaten. Een ongezond vatenstelsel kan weer leiden tot cerebrale atrofie. Zij vermoedt bovendien dat zwaarlijvigheid de afscheiding van het hormoon cortisol stimuleert, dat ook een rol speelt bij het ontstaan van atrofie.