AMSTERDAM - Op de zwarte lijst van Nederlandse banken staan twintigduizend namen van fraudeurs en vermeende oplichters. Dat zegt directeur Hein Blocks van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) dinsdag in de Volkskrant. Mensen die op de lijst staan kunnen meestal geen hypotheek afsluiten, krediet opnemen of rood staan bij banken.

De zwarte lijst bij banken bestaat sinds 1997. Vermeende oplichters komen op de lijst als zij fraude hebben gepleegd of een poging daartoe hebben ondernomen. Potentiële klanten kunnen dus ook op de lijst terechtkomen zonder dat zij veroordeeld zijn. Iedereen tegen wie banken aangifte hebben gedaan of hadden kunnen doen, belandt op de zwarte lijst.

"Ook als een persoon tweeduizend euro verduistert, zetten we hem of haar op de lijst", aldus een bankier in de krant. Blocks spreekt tegen dat banken eigen rechter spelen door naar eigen goeddunken mensen uit te sluiten van kredietverlening. Banken staan als commerciële instellingen in hun recht om frauderende klanten te weigeren en zo het risico op wanbetaling te verkleinen, zegt Blocks.