WHANGAREI - Een groep dolfijnen heeft vier Nieuw-Zeelandse zwemmers beschermd tegen een aanval van een grote witte haai. De dieren vormden volgens Nieuw-Zeelandse media van dinsdag veertig minuten lang een cirkel rond de zwemmers, zodat de haai hen niet kon bereiken.

De vier leden van een reddingsbrigade oefenden honderd meter uit de noordoostelijke kust van het Noordereiland toen de dolfijnen op hoge snelheid op hen afzwommen en het viertal bijeendreven. "Ze duwden ons tegen elkaar aan door nauwe cirkels rond ons te zwemmen", aldus Rob Howe, een van de zwemmers.

Toen hij probeerde naar het strand te komen stuurden twee grotere dolfijnen hem terug. Pas toen zag Rob Howe waarom. Een drie meter lange haai zwom twee meter onder het wateroppervlak op hen af. "Ik deinsde terug. Het dier was maar een meter of twee van me vandaan, het water was kristalhelder."

Het incident vond al drie weken geleden plaats, maar de zwemmers hielden het voor zich om het voor te leggen aan deskundigen. Een wetenschapper van de Universiteit van Auckland meent dat de reactie van de dolfijnen, die haaien in geval van dreiging ook wel aanvallen, normaal is. "Ze houden ervan de hulpelozen te helpen."