ARNHEM - Een goederentrein gevuld met het gevaarlijke en brandbare methyl-tert-butylether is vermoedelijk toch de oorzaak van de klachten die 25 personen maandag op het station van Arnhem opliepen. Dat heeft de gemeente Arnhem dinsdagochtend gemeld.

Uit onderzoek van de Inspectie van Verkeer en Waterstaat blijkt dat een van dedeksels bovenop de trein niet volledig afgesloten is geweest. Het is aannemelijk dat daardoor bij het rijden en stoppen "een heel klein beetje" van de vluchtige stof is ontsnapt. De gemeente gaat er nu vanuit dat dit de oorzaak is van de klachten.

Terug

De goederentrein is na onderzoek door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de brandweer veilig verklaard en in de nacht van maandag op dinsdag teruggekeerd naar Rotterdam.

Daar kan volgens de gemeente worden gekeken of er daadwerkelijk stof uit de wagon is gelekt. Ook zal het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) voor alle zekerheid nog extra metingen doen.

Onwel

In totaal werden maandag 25 mensen onwel op het station in Arnhem. Zij klaagden allemaal over misselijkheid en irritatie van de slijmvliezen. Zeventien personen werden in het ziekenhuis behandeld en konden daarna naar huis.

Het station werd maandagochtend ontruimd nadat uit Elst klachten binnenkwamen over geuroverlast van de goederentrein. De betreffende trein werd op het rangeerterrein bij station Arnhem tot stilstand gebracht. Ook het overige treinverkeer kwam tijdelijk stil te liggen. Onderzoek bracht echter geen lekkage aan het licht.

Trein naar Zutphen

Korte tijd later voelden de machinist en een conducteur van een trein richting Zutphen zich niet lekker. Zij hadden op station Arnhem naast de goederentrein gestaan. Onderzoek in deze passagierstrein leverde ook niets op.

Rond dezelfde tijd raakten ook acht agenten, die eerder hadden geassisteerd bij de ontruiming van het station, onwel. Hulpdiensten vingen de agenten op. In de loop van de middag bleek nog een aantal hulpverleners dezelfde klachten te hebben en liep het aantal slachtoffers op tot 25.