ARNHEM - Het Openbaar Ministerie stelt geen verdere vervolging in tegen de 37-jarige Syriër Gaffar H. uit Beek-Ubbergen, die werd verdacht van het beramen van een gewelddadige actie tegen militaire deelnemers aan de Vierdaagse in juli. Een 33-jarige Libanees die werd verdacht van bedreiging wordt ook niet vervolgd. Het OM heeft onvoldoende belastend bewijs tegen de twee kunnen verzamelen, zo liet een woordvoerster maandag weten.

De politie begon 15 juli een onderzoek nadat ze informatie over een ophanden zijnde actie had binnengekregen. De Libanees zou zijn benaderd met de vraag een handgranaat tussen Amerikaanse militairen te gooien die deelnamen aan de Vierdaagse. Na onderzoek, waar 270 rechercheurs aan meewerkten, werd hij en de Syriër aangehouden.

Uitgezet

De Libanees die illegaal in Nederland verbleef, is inmiddels uitgezet. H. werd op 23 juli door de rechter-commissaris op vrije voeten gesteld. Het onderzoek van het OM hield hier echter niet mee op. Er zijn getuigen gehoord en telefoons afgeluisterd. Daarbij is nauw contact geweest met de Nationale Recherche en het landelijk parket. Dit heeft echter niet geleid tot voldoende belastend materiaal om de man voor de rechter te kunnen brengen.