ARNHEM - In totaal 25 mensen zijn maandag door nog onbekende oorzaak onwel geworden op het station in Arnhem. Zij klaagden allemaal over misselijkheid en irritatie van de slijmvliezen. Zeventien personen zijn behandeld in het ziekenhuis en weer naar huis gestuurd.

De gemeente is maandagavond bezig geweest met een uitgebreid onderzoek op het station en in de omgeving. Ook het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) was daarbij betrokken.

Geuroverlast

Het station werd maandagochtend ontruimd nadat uit Elst klachten binnenkwamen over geuroverlast van een goederentrein. De betreffende trein, geladen met het gevaarlijke, brandbare methyl-tert-butylether werd op het rangeerterrein bij station Arnhem tot stilstand gebracht. Ook het overige treinverkeer kwam tijdelijk stil te liggen. Onderzoek bracht echter geen lekkage aan het licht.

Korte tijd later voelden de machinist en een conducteur van een trein richting Zutphen zich niet lekker. Zij hadden op station Arnhem naast de goederentrein gestaan. Onderzoek in deze passagierstrein leverde ook niets op.

Rond dezelfde tijd raakten ook acht agenten, die eerder hadden geassisteerd bij de ontruiming van het station, onwel. Hulpdiensten vingen de agenten op. In de loop van de middag bleek nog een aantal hulpverleners dezelfde klachten te hebben en liep het aantal slachtoffers op tot 25.

Onderzoek

Het onderzoek naar de oorzaak heeft zich maandagavond op de goederentrein geconcentreerd. Brandweerlieden hebben onder meer de bovenzijde van de twintig wagons bekeken en de opslagketels open gemaakt. Volgens politiecommissaris J. van Deursen is er geen enkele aanwijzing voor een terreurdaad. De oorzaak van de overlast zit zeer waarschijnlijk ergens in de trein, zei burgemeester Krikke maandagavond tijdens een persconferentie.

Railvervoerder Railion maakte rond 21.00 uur bekend dat met de goederentrein niets mis was. Het RIVM en de Inspectie voor Verkeer en Waterstaat hadden de trein uitgebreid onderzocht en geconstateerd dat het voertuig en de inhoud niet de oorzaak zijn geweest van de vele gezondheidsklachten, aldus de Railion-woordvoerder.

Schade

De goederentrein heeft de reis richting Elzas (Frankrijk) na het afronden van het onderzoek, hervat. Railion overweegt de financiële schade van de aanzienlijke vertraging die de trein opliep, te verhalen op de overheid.

Het treinverkeer van en naar Arnhem heeft rond het middaguur ongeveer een uur stilgelegen en even na twee uur weer een half uur. Daarna reden de treinen tot in de avondspits met vertraging. Vanaf 18.00 uur reden er minder treinen tussen Arnhem en Ede-Wageningen, omdat in verband met het onderzoek de stroom van een aantal bovenleidingen af was. Rond 22.15 uur meldde Prorail dat alle treinverkeer van en naar Arnhem weer hersteld was.