BRUSSEL - Nederland gaat samen met Duitsland, Groot-Brittannië en Finland deelnemen aan zogeheten gevechtsgroepen van de Europese Unie om militairen snel inzetbaar te hebben voor vredestaken over de hele wereld. Dat heeft minister Kamp van Defensie maandag in Brussel bekendgemaakt na overleg met zijn EU-collega's.

De bewindsman ondertekende maandag ook al meteen een overeenkomst voor samenwerking met Groot-Brittannië in een speciale gevechtsgroep voor mariniers. Daarvoor zal Nederland 750 mariniers inzetten. Daarnaast komt er een tweede gevechtsgroep van Duitsland, Finland en Nederland. Daarvoor wil Kamp op termijn ruim zeshonderd man troepen achter de hand houden.

Europese ministers

De Europese ministers van Defensie kwamen in september in Noordwijk al overeen om zo'n tien gevechtsgroepen van elk 1500 snel oproepbare militairen op te richten. Deze gevechtsgroepen moeten binnen vijf tot tien dagen inzetbaar zijn in brandhaarden over de hele wereld. Dit streven past ook in de Europese defensiesamenwerking.

Volgend jaar dient al één gevechtsgroep paraat te staan. Het is nog onduidelijk welke EU-lidstaten daaraan zullen meewerken. Vanaf 2007 zullen er telkens twee snel te activeren gevechtsgroepen klaar staan. In totaal komen er dertien gevechtsgroepen, waarin veelal verschillende lidstaten samenwerken. Zij zijn dan per toerbeurt inzetbaar.

NAVO

Daarbij zal de Europese defensieplanning ook rekening houden met het feit of landen op dat moment troepen beschikbaar moeten houden voor de snelle reactiemacht van de NAVO van in totaal 20.000 militairen. Nederland neemt volgend jaar met 4000 manschappen deel aan de NAVO-interventiemacht, waardoor de regering-Balkenende pas vanaf 2006 kan meewerken aan de gevechtsgroepen.

Bijna alle EU-lidstaten nemen individueel of in combinatie met anderen deel aan gevechtsgroepen. Cyprus levert alleen medische ondersteuning. NAVO-partner Noorwegen neemt als enige land dat geen lid is van de Europese Unie deel aan een gevechtsgroep met Zweden en Finland.

Denemarken, Estland, Malta en het neutrale Ierland zijn de EU-lidstaten die helemaal niet meewerken aan de gevechtsgroepen. De drie andere neutrale lidstaten Oostenrijk, Zweden en Finland zullen als niet-bondgenoot van de NAVO wel troepen inzetten voor de gevechtsgroepen.