BRUSSEL - Alle 25 lidstaten van de Europese Unie gaan de ambassadeurs van Oekraïne op het matje roepen om opheldering te vragen over de gang van zaken bij de presidentsverkiezingen. Ook gaat Nederland als EU-voorzitter samen met de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) de autoriteiten in Kiev vragen om de verkiezingsuitslagen tot nu toe te herzien. Dat hebben de EU-ministers van Buitenlandse Zaken maadag besloten in Brussel.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Volgens minister Bot van Buitenlandse Zaken, die het Europese overleg voorzit, is de EU "erg bezorgd over het nieuws dat tot nu toe naar buiten is gekomen". "De tweede ronde van de verkiezingen voldoet niet aan de internationale graadmeters."

Bot riep de Oekraïense autoriteiten ook op hun kalmte te bewaren. "We vragen aan eenieder kalmte te tonen en zich te uiten op een niet-gewelddadige manier", aldus Bot.

EU-gezant voor het buitenland Solana is de unie "extra teleurgesteld, omdat we van te voren hadden aangegeven dat het soort zaken die zich toch hebben afgespeeld niet mochten gebeuren". Volgens Solana is er daarover ook contact geweest met de huidige president Kuchma.